pondělí 7. ledna 2013

Menstruační potíže, bolestivá menstruace I.

Úvod


Trpíte často úpornou menstruační bolestí, která je někdy dokonce provázena teplotou, zimnicí, nevolností, bolestí hlavy nebo migrénou? Trápí vás předmenstruačními obtíže jako tlak v prsou, zadržování tekutin v těle, psychické napětí, podrážděnost, úzkost, záchvaty pláče, letargie, deprese, nespavost, omdlévání, zácpy, neodolatelná chuť na sladkosti...?

V několika na sebe navazujících článcích se pokusím nastínit vysvětlení a soubor možných přírodních přirozených terapií, které v konečném důsledku mohou vést ke zmírnění či dokonce vyléčení z těchto obtížných stavů. 

A protože se tento problém dotýká mě samotné, na závěr si sama pokusím stanovit pro sebe vhodné a dostupné léčebné cesty. Po několika měsíčním dodržování stanovených terapií,  se podělím o získané zkušenosti a zhodnotím účinnost jednotlivých terapií na mou osobu i účinnost souboru terapií jako celek.


Následující terapeutické metody a techniky, kterými se budu v souboru po sobě jdoucích článků zabývat.
  • Výživa, fytoterapie (léčivé byliny), aerobní cvičení, relaxační cvičení, relaxační dýchání, hydroterapie, psychoterapie, (masáž), (aromaterapie), + další jiné postupy a rady, které se přímo nevejdou do zmíněných kategorií. 
Záměrně se nebudu zaobírat praktikami homeopatie, akupresury, akupunktury, jógy apod., které se neshodují s mým osobním přesvědčením.


Klasická medicína x přírodní medicína
Klasická medicína, nazývaná alopatická, definuje zdraví jako absenci nemoci.
Naproti tomu holistická - přírodní medicína posuzuje zdraví jako stav dokonalé fyzické, mentální a sociální spokojenosti.

  • V některých případech jsou přírodní postupy dostatečné k vyléčení choroby, ale někdy jsou nezbytné alopatické léky.

Ženy, které trpí bolestmi a nepříjemnými příznaky spojenými s menstruací, mohou najít úlevu od těchto potíží právě v přírodní terapii. Premenstruační syndrom a menstruační bolesti jsou způsobovány změnami v komplikovaných biochemických pochodech a mohou být ovlivněny řadou faktorů, především životním stylem, správným stravováním, pohybem, psychickou hygienou, sociálním zázemím a stresem.

  • Léčení se týká životního stylu a celé osobnosti člověka. 
  • Opravdová přírodní léčba může zmírnit nebo dokonce odstranit řadu onemocnění a dodat životní energii, zabránit recidivě menstruačních bolestí a za daných okolností dosáhnout nejlepšího možného zdravotního stavu.
  • Přírodní medicína používá nejrůznějších neinvazivních postupů, jejichž cílem je znovunastolení rovnováhy, a tak pomáhá tělu, aby se uzdravilo.


Menstruační cyklus
Při menarché (první menstruaci) obsahují ženské vaječníky zhruba 75 000 zárodečných folikulů, které dospějí do zralého vajíčka. Každý měsíc v období mezi menarché a menopauzou se tělo připravuje na uvolnění jednoho nebo více těchto vajíček za účelem oplodnění. Vaječníky vytvářejí hormony, které vyvolávají změny v děloze, jež ji připravují na přijetí zárodku. Děložní sliznice se zbytňuje růstem krevních cév a shromažďuje výživné látky. Pak vaječníky do vejcovodu uvolní vajíčko, kde čeká na možné splynutí se spermií. Pokud vajíčko není oplozeno, tělo reaguje menstruací, při které se odlupuje zduřelá děložní sliznice. Cyklus ženy trvá  optimálně 28 dní, avšak fyziologické rozmezí se udává jako 20-36 dní.. Menstruace trvá nejčastěji 4-6 dnů, ale jsou ženy, které krvácejí pouze 2 dny a některé až 8 dní.

Doprovodné bolesti se mohou objevovat po dobu 2-3 dnů (zejména v dopoledních hodinách), někdy však až několika týdnů.

Mnoho lékařů a léčitelů věří, že je to právě kolísání hormonálních hladin v období menstruace, které způsobují bolest a nepříjemné příznaky. V první části menstruačního cyklu vaječníky produkují hormon estrogen, v pozdější fázi je to progesteron, který připravuje dělohu na možné těhotenství. Před menstruací hladina obou hormonů prudce poklesne a způsobí odumření svrchní části děložní sliznice. V období před menstruací dochází i k dalším hormonálním změnám, včetně snížení sekrece endofirmů a enkefalinů s bolest potlačujícími účinky.


Předmenstruační příznaky a potíže spojené s menstruací
Projevy těchto hormonálních změn jsou velmi různé, od neurologických až k psychickým, záleží na věku, osobnosti ženy a celé řadě dalších faktorů. Všeobecně lze říci, že se tyto symptony poněkud oslabují po třicítce a po prvním porodu. 
  • Mezi nejčastější mírnější potíže patří pocit napětí nebo tlaku v prsou, zadržování tekutin v těle, mírné zvětšení bříška a chvilková bodavá bolest.
  • Avšak u mnoha žen se objevují i závažnější předmenstruační příznaky, jako psychické napětí, podráždění, úzkost, pocity nepřátelství ke světu, záchvaty pláče, letargie, deprese, nespavost, bolesti hlavy způsobené napětím svalů krční páteře, bolesti krční páteře, migrény, záchvaty, omdlévání, zácpy, nadýmání, bolestivé křeče v břiše a zvýšená chuť na sladkosti.

Běžně uznávané teorie říkají, že jde o hormonální změny, retenci (zadržování) solí nebo vody v těle, strava chudá na živiny, nedostatek hořčíku a vitaminu B6, psychosociální faktory, včetně deprese a nedostatek aerobního cvičení. K tomu ještě přistupují faktory jako vyčerpávající fyzické výkony, zvýšená sexuální aktivita, aplikace DANy (nitroděložního tělíska) nebo hormonální antikoncepce, které mohou vyvolat nepravidelnosti v menstruačním cyklu.

POZOR!!!
Je důležité si uvědomit, že silné menstruační křeče nebo velmi silné krvácení po letech bez obtíží, může být varujícím příznakem počínajícího závažnějšího onemocnění. 
Endometriosa (výskyt děložní tkáně na neobvyklých místech v dutině břišní) - pokud se měsíčky  náhle stanou bolestivé po delší době bez jakýchkoli příznaků a bolesti přetrvávají déle jak 2 dny. 
Fibroidy (myomy) - pokud se bolest zhoršuje v závěru menstruace. 
Pánevní infekce - dlouhé, předčasné nebo velmi silné krvácení, zvláště pokud je provázeno mírně zvýšenou teplotou a zapáchajícím poševním výtokem. 
Tato onemocnění vyžadují antibiotickou léčbu nebo jinou medikaci.

  • Všeobecně platí, že u každé ženy způsobuje menstruační potíže kombinace několika faktorů. Z toho vyplývá, že pro zmírnění těchto symptonů by se mělo užít současně několik terapeutických postupů. U různých terapeutických technik můžete dosáhnout pravděpodobně různého stupně úspěchu. Tímto způsobem se také dovíte něco více o příčinách vašeho stavu.
_______________
Klíčová slova: menstruace, bolestivá menstruace, bolest, předmenstruační příznaky, přírodní léčba, přírodní medicína, přírodní terapie, menstruační cyklus, hormony, hormonální změny, endometriosa, myomy, pánevní infekce



Žádné komentáře:

Okomentovat