středa 27. února 2013

Čokoládová roláda



Lahodná, křehká, vláčná roláda s jednoduchým, 
snadným a časově nenáročným postupem.

RECEPT
Těsto:
4 vejce
4 polévkové lžíce horké vody
100 g cukru
100 ml oleje (slunečnicový)
175 g hladké mouky
40 g kakaa
1 čajová lžička prášku do pečiva (používám sodu bikarbonu)

Náplň:
rybízová marmeláda - na potření rolády (může být jakákoli dle chuti)
1 smetana na šlenání (šlehačka) - dobrou zkušenost mám se šlehačkou Rama - to již nepoužívám ani ztužovač šlehačky
1 balíček ztužovače šlehačky
špetka mletého cukru

Na ozdobu:
mletý cukr



Postup:
  • Žloutky, cukr a vodu šleháme do pěny, dokud nevznikne hustější krémová hmota. Poté zamícháme olej.
  • Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh a přidáme jej do žloutkové hmoty.
  • Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a vmícháme do základní masy.
  • Těsto rozprostřeme na vymazaný, pečícím papírem vyložený plech a upečeme v předehřáté troubě při teplotě kolem 200°C.
  • Upečený plát převrátíme na navlhčenou utěrku, pečící papír odstraníme a roládu i s utěrkou opatrně svineme a necháme vychladnout.
  • Vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme marmeládou a poté vyšlehanou šlehačkou se špetkou cukru.
  • Plát opatrně svineme a hotovou roládu pocukrujeme přes sítko mletým cukrem.

Nejlépe dezert chutná až na druhý den, potíž je však v tom, 
že již na další den není po roládě ani památky.


_______________
Klíčová slova: recept, roláda, sladký moučník, šlehačka

Žádné komentáře:

Okomentovat